Prosessi JEKYLL & HYDE

VIKTORIAANISEN AIKAKAUDEN LUMOA MODERNILLA TWISTILLÄ

Pitsiä, tylliä, samettia, helminauhaa,timantteja, ruusuja, kristallia, satiinia, sulkanauhaa, röyhelöitä, kimmeltäviä nappeja, silkkiä, kivihiilihelmiä, katkenneita nuppineuloja, vääntyneitä hakaneuloja, palaneita hermoja, tuhansia valintoja, satoja suunnittelutunteja, kymmeniä ja taas kymmeniä sovituksia, paljon naurua, monia yhteisiä oivalluksen hetkiä, asioiden jakamista, itsepäisyyttä, muiden huomioimista, kauneutta, onnellisuutta, onnistumisen hurmaa… Muunmuassa näistä aineksista Jekyll &Hyde puvustus on tehty.

Silinterit, mustat viitat, mustat pitsit, kurvikkaat naiselliset siluetit, virtaviivaiset miehet kävelykeppeineen ,knallit ja sateenvarjot luovat mielikuvaa sumuisista Lontoon kaduista.
Luokkayhteiskunta on vahvasti nähtävissä.Kaduilla kulkee sekä menestyvä yläluokka että köyhä alaluokka.Suljettujen ovien takaa löytyy fantasia maailma jossa voi kohdata omat mieltymyksensä ja halunsa ja pelkonsa.

Lontoo 1888, eletään Viktoriaanista aikaa. Sumuinen musta romantiikan aikakausi joka on saanut nimensä Iso-Britannian kuningatar Viktorian mukaan.Muodin kannalta kyseessä on maaginen ajanjakso, silhuetit sekä naisten että miesten pukeutumisessa muuttuivat entistä aistillisemmiksi ja korostivat kantajansa kauneutta. Kauniisti laskeutuvat materiaalit, ylelliset pitsit, helmi- ja nauhakirjailut toivat pukuihin runsasta koristeellisuutta ja rikkautta yksityiskohtiin.

Hautecouturea teatterin puvustossa

Näyttämöpuvun valmistus aloitetaan rakentamalla haluttu siluetti kantajansa siis näyttelijän päälle.Naisen pukuun tarvitaan oikean mallinen korsetti ja haluttuja kohtia korostava alushame.Korsetin mallina käytetään 1880 -luvun korsettikaavaa johon lisätään luut oikeisiin paikkoihin ja taakse laitetaan nyörit, joita voi kiristää haluttaessa. Eli puristamalla ja kiristämällä muovaillaan naisvartaloita vielä nykypäivänäkin ainakin teatterin puvustossa.
Alushameeseen rakennetaan tyrnyyri ,joka tarkoittaa että taakse “peffan” päälle lisätään volyymia erilaisin röyhelöin ja muiden rakenteiden avulla.Näin saamme erittäin kauniin rintakupua korostavan “ässän” mallisen silhuetin.
Alusvaatteet on perusta jonka päälle rakennetaan varsinainen puku.Puvuissa on monia kerroksia erilaisia materiaaleja, vedoksia, koristeita ja laahuksia.Korkeat kaulukset ja korkokengät korostavat sensuelleja yksityiskohtia.
Miesten puvut leikataan linjakaiksi.Henkilön tyyliä korostetaan erilaisin kauluksin, liinoin, silkkiliivein, lisäämällä silinteri , knalli, viitta, laukku tai jokin muu “assessoaari”.

Pukujen suunnittelu,leikkaus ja valmistus on “hautecouture” -pukutaidetta parhaimmillaan.Jokainen puku valmistetaan kantajalleen mittojen mukaan, ateljee työnä teatterin puvustossa.Työ on pikkutarkkaa, kaikkiin yksityiskohtiin ja leikkauksiin paneudutaan, niitä mietitään ja tehdään valintoja.Kankaiden ja muiden materiaalien valinta tehdään tarkasti, jotta saavutetaan haluttu lopputulos.Pukujen leikkaaminen ja ompelu vaatii tekijöiltään todellista osaamista ja paneutumista työhön.Ompelimossa pitää aina olla valmiina kohtaamaan uusia haasteita, täytyy tehdä asioita joita ei ole koskaan tehnyt.

Teos pukusuunnittelijan inspiraationa

Musikaali Jekyll & Hyde on moderni nykyaikaista ihmistä koskettava teos. Siinä on hieno sisäinen maailma, romanttinen ja täyteläinen.Kauneus ja salaisuus ja raakuus ovat samassa paketissa.Teoksen dramaattisuus antaa mahdollisuuksia vahvoihin visuaalisiin mielikuviin ja fantasioihin.
Visuaalisesti erilaisten maailmoiden yhdistäminen tuo rikkautta suunnitteluprosessiin.

Teoksen musiikki vaikuttaa minuun voimakkaasti. Se antaa mielikuvitukselle tilaa ja innoittaa vapaisiin assosiaatioihin.Mielessäni syntyy vahvoja kuvia ja tunnetiloja joita lähden suunnitteluprosessin kautta työstämään valmiiksi materiaaliksi.Prosessi on monivaiheinen ja mukaansatempaava kaikkine yksityiskohtineen.
Itse teoksen ja musiikin lisäksi tärkein inspiraatiolähteeni on tietysti musikaalissa esiintyvät näyttelijät, laulajat, tanssijat sekä taiteellinen työryhmä,ompelimo ja muut työtoverini.
On ihana sanoa että tämä on teatteria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: